• Braće Jerković 123A | Beograd
  • Radno vreme: Radnim danima 9-20h | Subota 9-14h | Nedelja ZATVORENO

100% Profesionalni

Etičnost i odgovornost

Stručno osoblje

Naš tim vrhinskih lekara

Savetovalište

Zadovoljni pacijenti

Kako stres utiče na zdravlje?

Kako stres utice na zdravlje
3.5/5 - (2 votes)

Kako stres utiče na zdravlje je jedno od najčešće postavljanih pitanja naročito u današnje vreme.

Brz način života, mnoštvo obaveza, manjak slobodnog vremena, nepravilna ishrana, nedovoljno sna, izbegavanje fizičke aktivnosti, pritisak u školi i na poslu postali su naša svakodnevica. Iako smo se na njih navikli, te deluju kao normalni način život, zapravo predstavljaju glavne okidače za stres. Nažalost, postoje i oni koji se svrstavaju u teže, kao što su gubitak bliske osobe, razvod, bolest, loša finansijska situacija…

Bez obzira koliko se uspešno borili sa ovim i sličnim situacijama, one ostavljaju posledice na naše ne samo mentalno, već i fizičko zdravlje, što potvrđuju i statistički podaci. Naime, istraživanja su pokazala da više od 75 odsto poseta lekaru je zbog simptoma koje je, direktno ili indirektno, izazvao stres.

Imajući u vidu ogromni uticaj lekarska ordinacija Dr Nestorov vam daje odgovor na pitanje: “kako stres utiče na zdravlje”.

Šta je, zapravo, stres?

Da biste mogli da razumete kako stres utiče na zdravlje, morate najpre da shvatite šta je stres.

Prema definiciji stres predstavlja “skup nespecifičnih reakcija čovekovog organizma na štetne faktore iz okruženja”. Tačnije, to je prilagođavanje organizma na novonastalu situaciju koju karakterišu negativne senzacije.

Kako stres utice na zdravlje

Nastanak je povezan sa kortizolom, hormonom koji obezbeđuje energiju potrebnu za obavljanje svakodnevnih aktivnosti. Kada se telo nađe u situaciji koju doživaljava kao opasnu kortizol prebacuje organizma na u stanje povećane pažnje kako biste na vreme mogli da reagujete i izbegnete komplikacije. Prestankom pretnje iz okoline oragnizam se vraća u normalno stanje.

Međutim, u pojedinim slučajevima telo je konstantno izloženo stresu duži vremenski period, te dolazi do porasta kortizola i pomeranja ravnoteže.

Kako stres utiče na zdravlje i koji su organi najugroženiji?

Gotovo da ne postoji organ koji nije izložen negativnom uticaju stresa. Ipak, prvi na udaru je digestivni trakt, tako da nastaju problemi sa varanjem. Svaka osoba je makar jednom u životu patila od opstipacije ili dijareje koju je izazvala stresna situacija. Vremenom, mogu se javiti gastritis, gastroezofagealna refluksna bolest, intolerancija na pojedine namirnice, ali i teža oboljenja.

Studije su pokaze povezanost stresa i odnosa prema hrani. Nije redak slučaj da osoba pod stresom žudi za slatkim stvarima. Time se povećava opasnost od gojaznosti koja vodi ka drugim zdravstvenim problemima.

Stalne, neobjašnjene glavobolje su karakateristični znak da ste pod stresom. Kod nekih se manifestuje u vidu migrene koja onemogućava normalno fukcionisanje, dok se kod drugih javlja tenziona glavobolja, odnosno bol koji se širi čitavom glavom.

Usled dugotrajne izloženosti stresu nastaju poremećaji srčanog ritma koji prete da prerastu u bolesti srca. Problemi sa štitnom žlezdom su još jedna posledica stresa, kao i bolovi u mišićima, posebno u predelu vrata i donjih ekstremiteta.

Stres izaziva i promene na koži i kosi, povećanje nivoa šećera i oscilacije u krvnom pritisku.

Kako stres utiče na mentalno zdravlje?

Visok nivo kortizola dovodi do oštećenja memorije i smanjenja moždanog volumena što za posledicu ima probleme sa pamćenjem i koncentracijom. Takođe, visok nivo ovog hormona direktno utiče na san, pa telo u toku noći ima osećaj da treba da bude budno. Nedostatak sna se negativno odražava na raspoloženje, a može da dovede i do anksioznosti i depresivnih misli.

Kako stres utice na zdravlje

Ukoliko je stres narušio vaše zdravlje, potražite pomoć u lekarskoj ordinaciji Dr Nestorov. Naš tim iskusnih lekara specijalista pomoći će vam ne samo u otklanjanju fizičkih tegoba, već i u očuvanju mentalnog zdravlja.

Hi, How Can We Help You?

OBAVEŠTENJE

Od 1. 06. 2023. Ordinacija "DR NESTOROV" je na novoj adresi:

Braće Jerković 123A

(mini tržni centar preko puta Lilly apoteke 64)

Dodatni info: 060 6193228, 060 6193229