• Braće Jerković 123A | Beograd
  • Radno vreme: Radnim danima 9-20h | Subota 9-14h | Nedelja ZATVORENO

100% Profesionalni

Etičnost i odgovornost

Stručno osoblje

Naš tim vrhinskih lekara

Savetovalište

Zadovoljni pacijenti
Sinusi
4.3/5 - (3 votes)

Sinusi predstavljaju šupljine unutar kostiju lica i lobanje. Ispunjeni su vazduhom i obloženi tankom sluzokožom. Smatra se da su nastali u razvoju čoveka zbog uspravnog stava i održavanja težine glave. Iako u potpunosti nije razjašnjena njihova uloga, glavna funkcija je održavanje vlažnosti u nosu i zadržavanje bakterija i prljavštine. Na taj način sprečavaju prodiranje dublje u organizam. Utvrđeno je da sinusi utiču na rezonancu glasa, kao i izolaciji očiju i zuba od naglih promena temperature.

Postoje 4 grupe sinusa. Frontalni (čeoni) sinusi se nalaze iznad očiju, u području obrva. Maksilarni unutar svake jagodične kosti, tj. u gornjoj vilici, između zuba i očnih duplji. Etmoidni sinusi su smešteni iza korena nosa i između očiju, a iza njih su sfenoidni (očni), tačnije u predelu očnih duplji.

Svaka grupa je međusobno povezana uskim kanalima i otvorima i zajedno čine sinusni sistem. S obzirom da su prilikom udisaja oni prvi na udaru čestica iz spoljašnje sredine, poremećaj funkcionisanja u jednom delu može da stvori pogodno tlo za nastanak različitih infekcija, alergija i razmnožavanje bakterija.

Zašto nastaju problemi sa sinusima otkriva vam lekarska ordinacija Beograd, Dr Nestorov.

Sinusi Dr Nestorov

Sinusi stvaraju dve vrste upala

Upala sinusa (sinusitis) je zapaljenski proces sluznice, ali i periosta i kosti paranazalnih sinusa. Može biti akutna i hronična.

Akutni sinusitis najčešće je povezan sa prehladom i groznicom, čiji simptomi traju do 10 dana. U većini slučajeva izazivaju ga bakterije Streptococcus pneumoniae, Hemophilus influenzae i Moraxella catarhalis. Ove bakterije su prisutne u nosu i ždrelu, ne iazivajući ikakve probleme. Međutim, postaju opasne kada je sluznica već upaljena i otežano je dreniranje. Tada, kijanjem, kroz kanale prodiru u dublje delove do sinusa.

Ponekad, upalu mogu da izazovu i anaerobne bakterije, virusi i gljivice, kao i životne navike. Naime, hlor iz bazena može da dospe u uši ili nos i da dovede do iritacije sinusa. Isti problem nastaje i kod ronjenja zbog promene pritiska.

Ukoliko simptomi ne prestaju duže od 12 nedelja u pitanju je hronični sinusitis. Obično se javlja kada aktutni oblik nije adekvatno lečen, a može biti i posledica alergija na ambroziju, grinje, buđ, prašinu… Mada i anatomske izmene koje ometaju drenažu sinusa i bolesti donjih disajnih puteva mogu da dovedu do problema.

Upala sinusa

Kako prepoznati sinusitis?

Prepoznatljivi simptomi sinusitisa su: bol u čeonom delu, bol u korenu nosa, bol u jagodičnim regijama, oticanje u predelu očiju i nosa, gust sekret iz nosa, crvenilo i iritacija sluzokože u nosu, osećaj pritiska u čelu, zapušeni nos, oslabljeno čulo mirisa, pucanje kapilara u očima.

Pored navednih može se javiti i migrena, oticanje grla, promuklost, periodično zamućenje vidnog polja, povišena temperatura, malaksalost, depresija, manjak koncentracije, zubobolja. A kod hronične upale i lučenje sekreta u ždrelo i neprijatan zadah.

Kako se leče sinusi?

ORL pregledi su ključni za potvrđivanje upale sinusa. U zavisnosti od izvora i stepena, nakon dijagnoze, prepisuje se odgovarajuća terapija. Kod bakterijske infekcije to je neki od antibiotika. Antihistaminici se daju za alergijske infekcije, a kortikosterodni rastvori za lečenje upala. Ponekad je dovoljna upotreba nazalnih kapi i ispiranje fiziološkim rastvorom. Dok je hirurško lečenje poslednji korak koji se primenjuje isključivo kod ozbiljnih oštećenja.

Kako se leče sinusi

Ukoliko ste primetili neki od simptoma zakažite pregled u lekarskoj ordinaciji Dr Nestorov.

Hi, How Can We Help You?

OBAVEŠTENJE

Od 1. 06. 2023. Ordinacija "DR NESTOROV" je na novoj adresi:

Braće Jerković 123A

(mini tržni centar preko puta Lilly apoteke 64)

Dodatni info: 060 6193228, 060 6193229