• Braće Jerković 123A | Beograd
  • Radno vreme: Radnim danima 9-20h | Subota 9-14h | Nedelja ZATVORENO

100% Profesionalni

Etičnost i odgovornost

Stručno osoblje

Naš tim vrhinskih lekara

Savetovalište

Zadovoljni pacijenti

Koprivnjača – Šta izaziva ovo oboljenje kože?

Koprivnjaca

Koprivnjača ili urtikarija je alergijsko oboljenje kože.

Poznata je od davnina, što potvrđuju zapisi u Huangdijevom medicinskom kanonu. U ovom kineskom tekstu starom više od 2.000 godina opisan je osip nalik tragu koji ostavlja biljka kopriva. Isto zapažanje izneo je i Hipokrat u 4. veku nazvavši je “knidosis” prema grčkoj reči “knido” za koprivu.

Izraz urtikarija je prvi upotrebio škotski lekar William Cullen 1769. godine. Naziv potiče od latinske reči “urtica” kao aoscijacija na kontakt sa višegodišnjom cvetnom biljkom Urtica dioica. Vek kasnije, zahvaljujući otkrićima nemačkog Nobelovca Paula Ehrlicha, urtikarija je svrstana u alergijska stanja.

Koprivnjača je veoma često oboljenje. Procenjuje se da se oko 20 odsto ljudi makar jednom u životu susretne sa njime, a 3 odsto njih razvije hronični oblik.

Imajući ovo u vidu privatna lekarska ordinacija Dr Nestorov vam otkriva kako da prepoznate urtikariju.

Koji su uzroci koprivnjače?

Urtikariju izaziva širok spekata faktora.

Koprivnjaca

Akutnu karakekterišu naleti simptoma u trajanju od 6 nedelja. Javlja se podjednako kod oba pola i svih uzrasta. Mada je češća kod dece i mlađih osoba. Obično je izazvana virusnim infekcijama gornjeg respiratornog trakta i namirnicima, poput jagoda, badema, kikirikija, čokolade, jaja, mleka. Perje, životinjska dlaka i pojedini lekovi, takođe, se svrstavaju u alergene.

Hronična koprivnjača traje duže od 6 nedelja, čak mesecima i godinama. Najrasprostranjenija je kod žena srednjih godina, pri čemu u 90 odsto slučajeva uzrok nije poznat. Preostalih 10 odsto nastaje delovanjem kozmetičkih preparata, sunčevih zraka, niskim temperaturama, usled fizičkog napora. Ređe je izazivaju okultne infekcije, kao što je Heliko bakterija.

Kako izgleda koprivnjača na koži?

Pod dejstvom alergena pojedine ćelije kože počinju da luče histamin tako da se lokalni kapilari šire i njihovi zidovi postaju propusniji. Usled povećane vaskularne propusnosti bistra krvna tečnost se razliva u okolno tkivo, dovodeći do prepoznatljive upale.

Baš kao što popularni naziv kaže, osip ima izgled “opekotina” od biljke koprive. Crveni pečati na koži, tzv. urtike mogu biti ravne ili izdignute, različitih veličina i uglavnom su kružnog oblika. Boja se kreće od bele do ružičaste.

Urtike se javlja pojedinično, ali se mogu slivati te formiraju reljefastu strukturu. Traju nekoliko sati, najviše 24, a onda se spontano povlače. Nove izbijaju u sukcesivnim naletima.

Osip obavezno prati uporni svrab, te češanjem neretko dolazi do povreda kože i infekcije.

Kako se leči?

Iako mnogi smatraju da je koprivnjača samo neprijatno oboljenje, ne treba je olako shvatati. Ona može da zahvati i druge organe u telu, posebno kardiovaskularne, respiratorne i probavne. Tada nastaju srčane smetnje, nizak krvni pritisak, otežano disanje, a u krajnjem slučaju i kolaps.

Da bi se sprovelo lečenje mora se utvrditi uzrok. Terapija je najčešće simptomatska uz primenu antihistaminika i kortikosteroida, kao i izbegavanje alergena koji dovode do problema.

Ukoliko simptomi traju duže od 6 nedelja vrše se laboratorijske analize krvi i IgE antitela na određeni alergen u cilju određivanja uzročnika.

Koprivnjaca

Nemojte da dozvolite da vam osip i svrab od urtikarije naruše kvalitet života, potražite pomoć u lekarskoj ordinaciji Dr Nestorov.

Оставите одговор

Hi, How Can We Help You?