• Braće Jerković 123A | Beograd
  • Radno vreme: Radnim danima 9-20h | Subota 9-14h | Nedelja ZATVORENO

100% Profesionalni

Etičnost i odgovornost

Stručno osoblje

Naš tim vrhinskih lekara

Savetovalište

Zadovoljni pacijenti

Urinarne infekcije – Najčešći zdravstveni problem

Urinarne infekcije

Urinarne infekcije spadaju u najčešće zdravstvene probleme ljudi.

Urinarni sistem se deli na gornji i donji. Gornji čine bubrezi koji stvaraju urin i mokraćni kanali, preko kojih on dolazi do bešike. Donji deo obuhvata bešiku i mokaćnu cev kojom se urin izbacije iz tela. Urinarne infekcije mogu da napadnu svaki navedeni organ, te je ova podela veoma važna. Naime, infekcije gornjeg urinarnog sistema, tj. upala bubrega (pijelonefritis), smatra se komplikovanijom i često zahtevaju bolničko lečenje. Dok problemi u donjem delu, kao što su upala bešike (cistitis) i upala mokraćne cevi (uretritis) imaju blažu kliničku sliku.

Urinarne infekcije se mogu javiti kod oba pola, bez obzira na godine starosti. Ipak, statistički podaci pokazuju da su učestalije kod žena. Čak 50 odsto pripadnica lepšeg pola imalo je bar jednom u životu urinarnu infekciju, od kojih su 10 odsto ponavljajujuće.

Iako su najčešće u pitanju nekomplikovane urinarne infekcije, ukoliko se ne leče mogu da dovedu do ozbijnih problema. Zbog toga vam lekarska ordinacija Braće Jerković, Dr Nestorov skreće pažnju na simptome mogućeg problema, kao i rizike nastanka.

Urinarne infekcije – podela

Opšta podela jeste na: akutne i hronične urinarne infekcije. Akutne nastaju naglo, sa intenzivnim simptomima, a hronične imaju lagani tok, pa nije redak slučaj da pacijent i ne primeti promene na početku bolesti.

Urinarne infekcije mogu biti komplikovane i nekomplikovane, kao i povremene i ponovljene. Pojedine nastaju isključivo nakon seksualnog odnosa i nazivaju se “honeymoon” cistitis ili infekcije “medenog meseca”.

Najteži oblik je urosepsa koja nastaje širenjem infekcije do drugih organa. S obzirom da je opasna po život, ima poseban tretman lečenja.

Koji su uzroci nastanka urinarne infekcije?

Urinarne infekcije nastaju usled dejstva bakterija koje su prirodni stanovnici creva. Čak 85 odsto problema izaziva Escherichia coli. Zatim slede Staphylococcus saprophyticus, Klebsiella pneumonie, Pseudomonas aeruginosa i Enterococcus.

Urinarne infekcije

Zbog anatomije ženskog tela, tj. blizine otvora mokraćne cevi i rektuma, urinarne infekcije mogu biti povezane sa genitalnim. Menopauza, takođe, pogoduje njihovom nastanku, jer promene u hormonima  dovode i do promena vaginalne bakterijske flore.

Kod muškaraca urinarne infekcije se vezuju za povećanje prostate. Što je još jedan od razloga zašto oni treba da uvrste urološki pregled u godišnji skrining zdravlja.

Loša lična higijena, uzdržavanje od mokrenja, kamen u bubregu, ali i genetska predispozicija i prekomerna telesna težina navode se kao mogući faktori koji dovode do infekcija.

Urinarne infekcije mogu da stvore neprijtene simptome

Najčešći simptomi urinarne infekcije su problemi prilikom mokrenja – učestalo mokrenje, osećaj žarenja ili bol prilikom mokrenja, potreba za hitnim mokrenjem… Oni mogu biti praćeni bolom u donjem delu stomaka, urinom neprijatnog mirisa, boje, pa i pojave krvi u njemu.

Ukoliko infekcija pređe na gorni urinarni sistem nije neubičajena pojava povišene temperature, mučnine i malaksalosti.

Kako se leče urinarne infekcije?

Da bi se otkrila koja je bakterija dovela do urinarne infekcija neophodne su laboratorijske analize urina i urino kulture. Nakon toga radi se antibiogram kako bi se odredila osetljivost bakterije na antibiotike. Na osnovu njega se prepisuje i terapija.

Imajte u vidu da urinarne infekcije mogu da se spreče. Najbolja preventiva je zdrava ishrana, uz smanjeno konzumiranje šećera, gaziranih slatkiša i kafe.

Urološki pregled sa ultrazvukom

Ukoliko imate neki od navedenih simptoma, nemojte da odlažete posetu lekaru. Lekarska ordinacija Dr Nestorov vam pruža mogućnost da uradite kompletnu laboratorijsku dijagnostiku, kao i urološki pregled sa ultrazvukom.

 

Hi, How Can We Help You?